Jochem@JochemKoole.nl | +31647394845
Echt helpen, betere vragen stellen en vakantie
Kennisbrief van Jochem Koole - September 2018

Beste <<Voornaam>>,

De (meteorologische) zomer is weer voorbij. Een mooi moment om de zon op te gaan zoeken. Dat is dan ook precies wat ik op dit moment aan het doen ben. Samen met m'n twee vrouwen zit ik in de Portugese hoofdstad Lissabon. Een beetje bijkomen van een drukke zomer waarin er gewoon hard is doorgewerkt.

Mocht jij weer aan het werk zijn, dan hoop ik dat je een fantastisch zomer achter de rug hebt en dat ik je enigszins kan verblijden met een paar kennispareltjes:

Mensen echt helpen; Het klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Tijdens de masterclass 'The Gentle Art of Helping' leerde ik dat het vooral aan komt op vragen stellen en goed luisteren.

Betere vragen, betere oplossingen; Aan (goede) ideeën geen gebrek, maar echte oplossingen zijn schaars. Ook dat kun je verbeteren door vragen te stellen. Betere vragen, wel te verstaan.

De komende tijd ga ik weinig uitspoken. Althans, weinig dat met werk te maken heeft. We gaan genieten van Portugal.

Tot volgende maand!

Cheers,



P.S. Altijd leuk om feedback te krijgen. Stuur me gerust een bericht terug.

 Mensen echt helpen, hoe doe je dat?

Zelfgeschreven artikel - leestijd +/- 5 minuten

In de schoolbanken van de Vrije Universiteit leerde ik dat we anderen vooral helpen om ons zelf beter te voelen. Als we anderen helpen, helpen we bovendien het liefst mensen die op ons lijken en vinden we het lastig om onze eigen comfort zone te verlaten. Daar helpen we anderen dus niet echt mee.

Hoe het wel moet, leerde ik - samen met een klein groepje anderen - van Meindert Flikkema. Het gaat er vooral om dat je de vraag achter de vraag en het echte probleem achterhaalt. Dat doe je door goed te luisteren en het probleem op verschillende manieren te verkennen.

Meer achtergrond en ook een aantal praktische handvatten vind je in dit artikel, dat je in zo'n 5 minuten uit leest.

 Betere vragen, betere oplossingen

Leestip

Niets zo dodelijk als het goede antwoord... Op de verkeerde vraag. Huh!? Dat klinkt raar.

De afgelopen periode heb ik samen met de mensen van Next aan verschillende innovatietrajecten gewerkt. We helpen mensen om met behulp van Design Thinking technieken tot betere inzichten en betere oplossingen te komen.

Innovatie kent een vergelijkbare valkuil als het helpen van anderen (zie hierboven). Over het algemeen nemen we te weinig tijd om het probleem vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken. Ook stellen we te weinig vragen. In plaats daarvan komen we met ideeën en oplossingen voor problemen die er misschien niet eens zijn. Om die reden roept Hal Gregersen op om betere vragen te stellen.

In dit artikel geeft hij je praktische tips om dat te doen. 

 Vakantie in Portugal

Het was druk de afgelopen zomermaanden. Aan leuke projecten gewerkt. Voor mooie klanten. Toch fijn om er even tussenuit te zijn. Onze (bijna) 8 maanden oude dochter heeft voor het eerst gevlogen. Naar Portugal. Niet te ver weg, maar nog wel steeds enorm lekker weer. En genoeg te zien en te doen.

We zijn begonnen in Lissabon en rijden straks door naar Vila Nova de Milfontes om uiteindelijk te eindigen in Castro Marim, in de Algarve. Mocht je briljante tips hebben voor één van deze regio's, aarzel dan niet om even een berichtje te sturen. Vind ik leuk!

Vond je deze kennisbrief de moeite waard?
Deel 'em dan met je netwerk of stuur 'em door!
Deel
Tweet
Deel
Stuur door
Copyright © 2018 JochemKoole.nl



Email Marketing Powered by Mailchimp