Jochem@JochemKoole.nl | +31647394845
Vat het niet persoonlijk op & hoe hazen zich laten vangen
Jochem Koole Quarterly - Q1 2021

Beste <<Voornaam>>,

Van harte gefeliciteerd! Met je 1-jarige thuiswerkverjaardag.

Afgelopen maand plaatsten vrieden een foto van zichzelf online. Ze vierden hun "Working From Home 1st birthday party" en hadden er medio maart echt een feestje van gemaakt. Zij een mooie jurk aan. Hij jasje-dasje. Fles bubbels erbij. Tja, je moet er zelf wat van maken.

De tijd vliegt. Veel mensen werken alweer een jaar vanuit huis. Dat hadden we begin 2020 misschien niet verwacht. Gelukkig hebben we vandaag de dag ook wel iets van een positief vooruitzicht. En ik heb het idee dat veel organisaties er - na een jaar working from home - ook wel handigheid in hebben gekregen.

Er zit weer wat beweging in. Bij jou ook, hoop ik.

Cheers,



P.S. Nog steeds leuk om feedback te krijgen. Stuur gerust een bericht terug.

Hoe hazen zich laten vangen

Jochem Koole, maart 2021

“Je weet immers nooit hoe een koe een haas vangt…” Je kunt me bijna niet pissiger krijgen, dan wanneer je dit in een marketing- of sellingcontext tegen me roept.

Dit soort uitspraken worden namelijk veel te vaak als excuus gebruikt. Als excuus om dingen niet uit te zoeken, gewoon maar wat te proberen en geen verantwoordelijkheid te nemen voor je investering of het rendement daarvan. “Want, hé!? Je weet immers nooit…”

“Nee!” wil ik dan het liefst terugschreeuwen: “Natuurlijk weet je dat wel. Het probleem is alleen dat jij het niet weet. Daarom ben jij misschien ook wel de koe in dit gezegde. Die haas van jou weet het precies. Hij bepaalt namelijk wanneer hij zich door jou laat vangen.”

** Adem in. Adem uit. **

En lees de rest van dit artikel in ongeveer 4 minuten op JochemKoole.nl.

Vat het niet persoonlijk op

Frederik Imbo, maart 2020
Vat jij weleens iets persoonlijk op? Gekke vraag natuurlijk. Misschien had ik beter kunnen vragen: vat jij weleens iets niet persoonlijk op. Althans, dat geldt een beetje voor mijzelf...

Iemand die heeft geleerd om dingen niet persoonlijk op te vatten, is Frederik Imbo. De Belgische spreker, trainer, coach en acteur deed dit door een bijbaantje als voetbalscheidsrechter te nemen.

Tijdens TEDxMechelen stelt hij zichzelf en ons de vraag: wil je gelijk hebben of wil je gelukkig zijn? Als je kiest voor optie twee, dan is het goed om dingen niet persoonlijk op te vatten.

Dat kan op 2 manieren:

1. Denk "Het gaat niet over mij." en kijk vooral naar de intenties van de ander. Zit iemand met knipperende lichten bovenop je bumper, dan zegt dat misschien wel niets over je eigen rijgedrag. Mogelijk heeft de ander gewoon haast. "Het gaat niet over mij."

2. Of denk "Het gaat wel over mij.", maar heb een beetje mededogen met jezelf en spreek je uit. Het kan zijn dat je kritiek krijgt die je raakt of zelfs kwetst. Iemand anders maakt iets pijnlijk zichtbaar wat je al van jezelf wist en waar je niet trots op bent. Het helpt dan om empathie voor jezelf te hebben. En de ander te vertellen hoe jij je voelt. Jezelf openstellen, zonder de ander iets te verwijten. Op die manier geef je mensen de mogelijkheid om jou te begrijpen.

Kijk Frederik's volledige TED-talk in 18 minuten op YouTube.

Wat is eigenlijk vertrouwen?

Severin de Wit, sinds 2020
Vertrouwen; het is essentieel voor iedereen die (zakelijke) relaties wil opbouwen.

"Kennen, kunnen, vertrouwen, gunnen," zei mijn oud-collega Siebren de Ringh altijd. Voordat iemand je iets gunt, moet diegene je eerst vertrouwen.

Maar wat is vertrouwen nu precies? Dat onderzoekt oud-advocaat Severin de Wit in zijn tweewekelijkse podcast TrustTalk.

Hij doet dit niet alleen, maar samen met interessante gasten.

Zoals Steven Heywood, CEO van Edelman in Nederland, de organisatie die jaarlijks onderzoekt in welke mate wij de media, politici en het bedrijfsleven vertrouwen.

Of Yale-professor Ian Shapiro, die vertelt over het gebrek aan vertrouwen in de politiek, hoe hierdoor gemakkelijk een boze menigte gemobiliseerd kan worden en wat men kan doen om het vertrouwen te herstellen.

Alle episodes vind je terug op TrustTalk.co of in je favoriete podcast-app.

Thought leadership traject

Stéphan Lam & Jochem Koole, Q1 2021

Stéphan en ik zijn blij! We zijn deze maand namelijk gestart met een super gaaf People Centered Growth thought leadership traject voor een hele mooie klant.

Om dat te vieren stonden we onlangs met een glas champagne bij de Erasmusbrug in Rotterdam. "Met een bescheiden flesje," zoals Stéphan zei. Die grote fles volgt als we de opdracht succesvol hebben afgerond.

To be continued!
Vond je deze editie van de Jochem Koole Quarterly de moeite waard?
Deel 'em dan met je netwerk of stuur 'em door!
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Copyright © 2021 JochemKoole.nl



Email Marketing Powered by Mailchimp