Het kost je ongeveer 3 minuten om dit artikel te lezen

Op de eerste dinsdag van oktober konden we ons een slag in rondte laten inspireren. “Of sloeg Inspiration360 ergens anders op?” Richard Branson, Bear Grylls, Anita Elberse en Al Gore waren namelijk naar het Amsterdamse Ziggo Dome gekomen om te vertellen over ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid. Op uitnodiging van mijn vrienden bij AFAS mocht ik erbij zijn.

Het is half 8. De lichten in de zaal gaan uit. De spots gaan aan. Nou ja, spots… Meer een enorme lichtshow. De muziek start. En ineens knalt er gedrum uit de speakers. Op het scherm zien we een flits van een drummer. “Was dat Cesar Zuiderwijk?” In de nok van het Ziggo Dome slaat iemand steeds harder op een drumstel. Het licht gaat aan en het is inderdaad Cesar Zuiderwijk, de drummer van de Golden Earring. Dan klinkt de voice over. Een zware, vertrouwde stem. “Is dat Morgan Freeman?” Er wordt ons een grootse avond beloofd en die belofte wordt dubbel en dwars waar gemaakt.

“The rewards in life go to the persistent.”

“I want you to find your inner-Rock.”

Als je mijn Twitter TimeLine van 4 oktober terugleest, kan ik me voorstellen dat je een klein beetje binnensmonds moet overgeven. Het zijn van die inspirerende one liners waar de honden geen brood van lusten. Maar toch klinken de woorden heel anders als ze tijdens een ijzersterk verhaal worden gebruikt door survivalexpert Bear Grylls of Harvard Business School professor Anita Elberse. Dan zijn ze ineens… inspirerend. En dat meen ik.

Les 1 – Delegeren kun je leren

Het is bijzonder om te merken wat er met een zaal zo groot als het Ziggo Dome gebeurt, op het moment dat iemand met het charisma van Branson binnenkomt. Het is muisstil als een paar duizend man ademloos naar de ogenschijnlijk onvermoeibare, Britse rebel luisteren. “If you’re going to take on a big company, make sure to pull their tail in a fun way.” Alles lijkt leuk in het leven van Branson. “They call me mister Yes. I can’t say no.” En met zo’n 300 bedrijven in zijn Virgin-imperium is de sky allang de limit niet meer. Letterlijk, want met Virgin Galactic wil Branson met ons allemaal de ruimte in. “Screw it, let’s do it.”

Inspirerend? Zeker, maar wat mij het meeste is bijgebleven, is de les die Branson leerde door iets wat niet zijn kracht, maar juist zijn zwakte leek. Richard Branson is namelijk dyslectisch. Hierdoor leerde hij ‘de kunst van het delegeren’ al op jonge leeftijd. Omdat hij woorden door elkaar husselde, had hij anderen nodig om er chocola van te maken. Wil je succesvol zijn dan kun je dat niet alleen. Je hebt anderen nodig. Deze strategie past Branson nog steeds dagelijks toe. Hij zet iets in de steigers en geeft dan zo snel mogelijk de touwtjes uit handen. Dat betekent loslaten en mensen om je heen vertrouwen.

Les 2 – Volharding

De boodschap van Bear Grylls is eigenlijk simpel: volhard in hetgeen je doet. Val, sta op, val weer, sta weer op, val nog een keer, sta nog een keer op. En door. En door. En door. Het zijn niet de grootsten, niet de sterksten en niet de slimsten die winnen volgens Grylls. Het zijn de mensen die het meest persistent, oftewel volhardend zijn.

Les 3 – Bepaal je eigen spelregels

Na de break, staat Anita Elberse op het podium. Als professor aan de Harvard Business School bestudeert zij de allergrootste sterren ter wereld om te achterhalen wat hen nu zo succesvol maakt. “True superstars never just play the game. They change how the game is played.” Uiteraard komen de machtige Jay-Z en de grote Beyoncé voorbij in het verhaal van Elberse. Zij zijn allang geen artiesten meer. Ze zijn multihyphenates geworden: van het rapper-singer-producer-actor-owner-investor-type.

Plat gezegd: als je niet het meest succesvol bent, dan is iemand anders dat. Aan het begin van jouw pad naar succes is het overigens heel goed om je met deze succesvolle mensen te omringen. Maar als jij zelf steeds succesvoller wordt, moet je zoveel mogelijk je eigen spelregels gaan bepalen. Alleen dan wordt je nog succesvoller.

Les 4 – Pas op dat je niet doorslaat

Na het zoet, komt het zuur. En tijdens Inspiration360 kregen we dat van niemand minder dan de voormalige, Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore. Ging het bij de vorige sprekers over volharding, succes en het bepalen van je eigen regels, Gore liet ons zien wat er gebeurt als je hierin doorslaat…

Gore is een geweldige spreker, maar zijn verhaal is niet fijn om te horen. Totdat ESA-verkenners daadwerkelijk op Mars landen of het Elon Musk lukt om in zijn Big Fucking Rocket mensen die kant op te sturen, hebben we echt maar één planeet. En met die planeet zijn we afgelopen jaren vrij slordig omgesprongen. Of beter gezegd, we hebben de dampkring die om onze planeet heen zit, als afvoerputje gebruikt.

De industrialisering heeft voor een enorme CO2-uitstoot gezorgd en daardoor is de dampkring flink opgewarmd. Dit heeft niet alleen klimaatverandering (zoals in ons eigen kikkerlandje) tot gevolg, maar ook extreme droogtes (zoals in Californië), natuurrampen (zoals in Haïti) en zelfs oorlogen (zoals in Syrië).

Als we onze planeet leefbaar willen houden, moet de CO2-uitstoot drastisch worden teruggebracht. Volgens Gore is het nog niet te laat om dit te doen, maar het betekent wel dat we aan de bak moeten. Ondernemen, innoveren en succesvol zijn, kan niet zonder duurzaamheid. Sustainability en Corporate Social Responsibilty klinken dan misschien af en toe als buzz words, maar ze zijn keihard nodig als we een gezonde markt of arbeidsmarkt willen overhouden. En als we onze eigen voeten droog willen houden natuurlijk…

Uitgelichte afbeelding: AFAS, licentie: all rights reserved