Waarschijnlijk ligt het aan mij, maar ik kan niet wachten tot generatieve AI over de piek van die hype cycle heen is.
Het heet niet voor niets ‘peak of inflated expectations‘, maar dat is een ander artikel.
Hoe dan ook… Mitch Joel sprak met Kevin Kelly en die zei een aantal interessante dingen over generatieve AI:
1) Het werk dat AI oplevert is van stagiair-niveau
Kelly is een tech-optimist is. Toch is hij niet enorm optimistisch over het werk dat AI ons op dit moment teruggeeft na een prompt. “Het is het best te vergelijken met het werk dat een stagiair oplevert. Vaak een beetje gênant. Maar met voldoende liefde en aandacht kunnen de resultaten na verloop van tijd worden verbeterd.”
Het voordeel van de generatieve AI-tools die momenteel populair zijn, is dat iedereen ze kan gebruiken. Kelly spreekt dan ook graag over UPI’s: Universal Personal Interns. Een persoonlijke stagiair voor iedereen. Maar wel echt een stagiair. Niet meer dan dat.
2) We gaan veel leren over onze eigen hersenen
Omdat we op dit moment kunstmatige hersenen aan het bouwen zijn, gaan we heel veel leren over onze eigen, menselijke hersenen.
Dit zal er waarschijnlijk toe leiden dat we op een andere manier tegen zaken als intelligentie aan gaan kijken.
We dachten bijvoorbeeld dat schaken een intelligent spel was. Nu ontdekken we dat een potje schaak gewoon gewonnen kan worden door rekenkracht. “Brute force“, noemt Kelly het. Als je in no time voldoende zetten kunt bedenken, vind je altijd de juiste.
3) AI is juist heel gemiddeld
Net zoals ouders vinden dat hun kinderen beter moeten zijn dan zij, vinden wij dat generatieve AI beter moet zijn dan wij. Aardiger en minder bevooroordeeld.
Kelly zegt dat de inhoud die door AI wordt gegenereerd, waarschijnlijk net zo aardig en vooringenomen is als de gemiddelde persoon. De AI is immers getraind op onze gegevens. Een hoop data die de afgelopen jaren exponentieel is gegroeid.
En tot slot
Oh… En mocht jij je er überhaupt zorgen over maken: de singularity is niet zo near als soms geroepen wordt.
Machines zullen de mens in de aankomende 5 tot 10 jaar niet gaan overtreffen. Dat zegt zelfs Ray Kurzweil, schrijver van het boek The Singularity Is Near.
AI is in de afgelopen jaren niet exponentieel verbeterd. Wat wel verbeterd is, is de interface om er gebruik van te kunnen maken. Iedereen kan – zelfs zonder daarvoor te betalen – een AI prompten. Je hebt geen technische kennis of expertise meer nodig. Dat zou je vooruitgang kunnen noemen.