2020

Het kost je ongeveer 4 minuten om dit artikel te lezen

Het is dinsdag. 31 december, 2019. Bijna middernacht. Mijn vriendin en ik zitten op de bank. Niet in Amsterdam, maar in Den Haag. In het huis waar we een half jaar geleden in zijn getrokken. Champagne in de aanslag. Tussen ons in zit onze dochter. Ze is bijna 2 en zo enthousiast over alle knallen en kleuren in de lucht dat ze niet kan slapen. We tellen af: “10, 9, 8… …3, 2, 1. Gelukkig nieuwjaar!” Het is 2020. Het jaar waarin alle gemaakte plannen werkelijkheid zijn geworden. Toch!?

Persoonlijke doelen: check!

Ik weet het nog goed. In 2012 hadden we het bij Deloitte regelmatig over de Vision 2020 van de organisatie. Een stip op de horizon die in 2020 werkelijkheid zou moeten zijn. Het ambitieuze beeld voor de toekomst. Een toekomst die in 2012 nog erg ver weg leek. Minder dan 10 jaar weliswaar, maar het gaf ons zeker genoeg tijd om ideeën te bedenken, dingen te proberen en de levensvatbaarheid te toetsen. We waren daar natuurlijk helemaal niet alleen of uniek in. Volgens mij lag er toentertijd bij iedere organisatie een visie voor 2020 op de plank.

En nu is het dus zover: 2020. Misschien toch iets sneller dan verwacht. Of gehoopt. In ieder geval een mooi moment om te kijken of je visie voor 2020 is gerealiseerd. Als ik voor mezelf spreek, is dat op persoonlijk vlak zeker gelukt. Wij wilden dit jaar beginnen in een huis met meer ruimte voor ons gezin. We hadden grote behoefte aan een buitenruimte. Ik wilde als het even kon ook een kantoortje. En het huis moest in een levendige stad staan met kroegjes, koffietentjes, leuke winkels en goede restaurants op een steenworp afstand. Super fijn dat ons nieuwe huis aan al deze wensen voldoet. “Mission accomplished. Cheers!”

In 2019 kreeg privé absoluut voorrang op werk. Als ondernemer ben je voor een hypotheek afhankelijk van de cijfers in de laatste 3 kalenderjaren van je ondernemerschap. Dat betekende in 2018 dus even flink doorbuffelen. Datzelfde jaar was ik weliswaar nog redelijk ambitieus een andere richting ingeslagen. In het laatste kwartaal moest er echter gewoon omzet worden gedraaid. Dat deed ik dus ook. Even alles voor de jaarcijfers (lees: de financiering van het gewenste nieuwe huis). Met goede cijfers was het regelen van een hypotheek in de loop van 2019 geen probleem en kon er op de heetste dag van het jaar worden verhuisd.

En zakelijk dan?

“En,” vraag jij je misschien af, “Is de zakelijke ambitie voor 2020 ook verwezenlijkt?” Als ik eerlijk ben: nog niet. In 2017 was ik al wel een beetje klaar met de operationele werkzaamheden die ik uitvoerde. Er ontbrak net iets te vaak een strategie. Of tactische keuzes waren niet duidelijk gemaakt. De operatie voelde daardoor soms wat stuurloos. En soms moest er vanuit de operatie nog worden bedacht waarom we dit nu eigenlijk deden. Een visie of ambitieus toekomstbeeld, is soms zo gek nog niet…

Nu de persoonlijke doelen het afgelopen jaar zijn gehaald, is er weer ruimte voor een nieuwe visie op het werk. Mijn klanten heb ik verteld dat ik hen blijf bedienen, maar dat ik per 1 januari 2020 stop met de operationele zaken die ik voor hen uitvoer. Daarvoor werk ik samen met Wietske van Ierssel van 7Fans. Wietske is – net als ik – ondernemer. We kennen elkaar al jaren en vullen elkaar goed aan. Dat mochten we in het verleden laten zien bij CSU en afgelopen jaar nog bij NS Stations. Wietske is dol op de operatie. Ik ben dol op de strategische / tactische kant. We werken dan ook nauw en met veel plezier samen. In 2020 in ieder geval voor Berenschot, EY en Loyens & Loeff.

Verder wil ik klanten in het komende jaar dus vooral helpen bij het nemen van de juiste strategische / tactische (marketing)communicatiebeslissingen. Twee dingen blijven daarbij onveranderd. Allereerst gaat het wat mij betreft allemaal om mensen, die zaken doen met andere mensen. Daarnaast vind ik strategie zonder executie niets meer dan een illusie. Met mijn werkzaamheden begeef ik me dan ook op het snijvlak van organisatieadvies en het ontwikkelen van vaardigheden die mensen nodig hebben om effectiever, efficiënter en prettiger zaken met elkaar te doen.

Concreet: advies en hulp bij de uitvoering

Sorry. Dat klinkt natuurlijk stompzinnig: ‘op het snijvlak van…’ opereren. Lekker vaag ook: ‘op het snijvlak van organisatieadvies en het ontwikkelen van vaardigheden.’ Althans, dat vind ik. Helaas heb ik er op dit moment even geen betere verwoording voor. Laat ik proberen om het wat concreter te maken:

De dingen waarover ik adviseer vormen de bouwstenen van een organisatiestrategie. We doen het allemaal voor zakelijke resultaten. Groei. Bijvoorbeeld door meer opdrachten gegund te krijgen. Door tevreden medewerkers te behouden. Of door nieuwe medewerkers aan te trekken. Die resultaten worden bereikt door mensen, professionals werkzaam bij de organisatie, die zaken doen met mensen buiten de organisatie. Het gaat over middelen en de juiste inzet daarvan. Maar misschien nog wel meer over structuur: wie doet wat wanneer en waarom. Allemaal op een heldere manier vastgelegd en geïmplementeerd. Dit alles binnen de bestaande cultuur van een organisatie, die mogelijk ook wat verandert / verbetert.

Als je mij inhuurt, krijg je echter nooit alleen advies. We gaan ook dingen doen. Of beter gezegd: jij en je collega’s gaan dingen doen. Dingen die vaak weinig te maken hebben met vakinhoudelijke kennis en kunde. In ieder geval niet met de kennis en kunde die een advocaat nodig heeft om bij een advocatenkantoor te kunnen werken. Of met de ervaring die een accountant goed kan gebruiken bij zijn werkzaamheden voor een Big 4 kantoor. We leren je collega’s communicatie- en marketingvaardigheden, zoals het onderzoeken van doelgroepen, het versterken van vertrouwen, het vertellen van verhalen en het genereren van leads. We leren hen omgaan met verandering, hoe ze bepaalde tools het beste kunnen gebruiken en hoe ze kunnen bouwen aan hun eigen merk.

Soms worden dit soft skills genoemd. Ook weer zo’n term… Volgens mij gaat het vooral om vaardigheden die – los van je professie – gewoon ontzettend waardevol of zelfs onmisbaar zijn voor iedere professional. Er is wat mij betreft dan ook weinig ‘soft’ aan. Net als aan mijn dienstverlening. Ik help organisaties om een gedegen (maar zo beknopt mogelijke) strategie uit te werken, samen maken we de benodigde tactische keuzes en ook in de operationele uitvoering help ik je – samen met mensen zoals Wietske – om alles zo efficiënt en effectief mogelijk te maken. Dat ga ik dus doen in 2020.

Uitgelichte afbeelding: Jochem Koole, licentie: CC BY