Onpersoonlijke LinkedIn-uitnodigingen en hoe jij ermee om kan gaan

Het kost je ongeveer 2 minuten om dit artikel te lezen

Misschien heb jij er ook nog een paar in jouw (LinkedIn) inbox zitten: onpersoonlijke uitnodigingen van mensen die jij niet kent. ‘Since you’re a person I trust, I’d like to add you to my LinkedIn network.’ stond er vroeger altijd in deze uitnodigingen. Een beetje vreemde boodschap, zeker als deze van iemand komt die jij helemaal niet kent of van wie je geen idee hebt wie hij of zij ook alweer is…
Wat moet jij nu met dit soort uitnodigingen?

Wat niet doen?

Ze negeren en in jouw inbox laten staan, is wat mij betreft geen optie. Het rode bolletje boven in jouw LinkedIn-profiel blijft om aandacht schreeuwen, jouw inbox raakt vol met uitnodigingen en soms krijg je dezelfde uitnodiging nog een keer – iemand hoort immers niks van je en de aanhouders proberen het vaak nog een (paar) keer.

De uitnodiging zomaar afslaan is ook zonde. Als ik dat had gedaan met de onpersoonlijke uitnodiging van Daniëlle die ik ruim twee jaar geleden ontving, had ik nu Loyens & Loeff niet als klant gehad en daar niet samen met de marketing- en communicatiecollega’s een geweldig project kunnen opzetten en uitvoeren.

Wat wel doen?

(Update 30-09-2015)

Dat is wat mij betreft heel simpel. Je stuurt even een persoonlijk berichtje terug naar degene die jou uitnodigt, voordat jij de uitnodiging accepteert. Dit doe je met de optie Reply (don’t accept yet). Onlangs heeft LinkedIn de inbox aangepast, waardoor deze optie is verplaatst. Je vind ‘em terug door in de website (!) jouw cursor over het uitnodigingen-icoontje rechts boven in beeld te bewegen. Vervolgens klik je op See all in de drop down om alle uitnodigingen te bekijken. Om een bericht terug te sturen, beweeg je over het praatwolkje naast de foto van degene die jou uitnodigde en klik je op de pijl naar links in de drop down.

Reply (don't accept yet)

Als jij niet zeker weet of iemand wel Nederlands spreekt, check dan eerst even hun profiel. De taal waarin zij dit hebben ingevuld en de talen-sectie (meestal onderaan het profiel) geven hierover vaak snel duidelijkheid.

Het (Nederlandse of Engelse) bericht dat ik terugstuur naar iemand die mij een onpersoonlijke uitnodiging heeft gestuurd, is meestal een variant op het volgende bericht:

Beste <voornaam>,

Dank voor jouw uitnodiging om te connecten op LinkedIn. Volgens mij kennen wij elkaar nog niet. Of vergis ik mij? Ik ben in ieder geval benieuwd waarom jij graag zou willen connecten.

Groeten,

Jochem

Hoor je binnen een bepaalde tijd niets meer van ze, dan zijn ze blijkbaar ook niet serieus in hun connectieverzoek en/of niet serieus met LinkedIn bezig. Deze twee punten zijn voor mij heel belangrijk. Ik gebruik LinkedIn namelijk als tool om nieuwe business (leads) te genereren. In principe moet ik dus iedereen in mijn netwerk kunnen vragen om mij bij iemand te introduceren. Als iemand mij hier niet mee kan helpen, is hij of zij voor mij dus ook niet echt een waardevolle toevoeging aan mijn netwerk. Andersom ben ik dat waarschijnlijk ook niet voor hen.

Uitzonderingen

Accepteer ik dan nooit zomaar een onpersoonlijke uitnodiging? Natuurlijk wel. Als ik iemand al ken, bijvoorbeeld via andere sociale media of van vroeger (LinkedIn bestaat sinds 2003), of als ik naast iemand sta op een evenement en ik word uitgenodigd via de app waarin de optie om een persoonlijk bericht toe te voegen (nog) niet bestaat*. Meestal probeer ik zo’n onpersoonlijke uitnodiging dan wel even op te volgen met een persoonlijk berichtje. Waarom? Omdat het relationele aspect voor mij het allerbelangrijkste is.

Ik ben vrij streng in de periode die ik iemand geef om te reageren. Als ik na twee weken nog niets heb gehoord, wordt de onpersoonlijke uitnodiging alsnog geweigerd. Hiervan ontvangt iemand overigens geen bericht, dus weiger gerust uitnodigingen van mensen die geen waardevolle toevoeging aan jouw netwerk zijn. In de zomermaanden ben ik echter wat coulanter. Misschien is iemand op vakantie en niet in de gelegenheid om op mijn bericht te reageren.

Benieuwd hoe jullie omgaan met onpersoonlijke uitnodigingen van mensen die je nog niet kent. Ik lees het graag in de reacties hieronder.

Persoonlijke mobiele uitnodigingen

(Update 06-08-2015)

Via LinkedIn liet Bram Joosten weten, dat het wel degelijk mogelijk is om vanuit de mobiele applicatie een persoonlijke uitnodiging te sturen.
Persoonlijke LinkedIn-uitnodiging mobielJe dient hiervoor door te klikken naar iemand’s profiel. Vervolgens klik je op de drie puntjes rechts boven in beeld en selecteer je de optie Uitnodiging aanpassen om een persoonlijke uitnodiging te versturen.

Uitgelichte afbeelding: Jochem Koole, licentie: CC BY

Gepubliceerd op: 3 augustus 2015