Het kost je ongeveer 1 minuut om dit artikel te lezen

Als de dood zijn we. Om de verkeerde dingen te doen. Om iets geks te zeggen. Om afgerekend te worden op iets wat we goed hadden bedoeld, maar wat niet lekker valt bij de mensen om ons heen.

En dus verkrampen we. We zitten vast in een status quo. Waarin we bang zijn om nieuwe dingen te proberen. En niet de beste versie van onszelf durven te zijn.

De oplossing? Die is volgens Marketoonist Tom Fishburne heel simpel: lach eens wat vaker om jezelf.

“Humor,” zegt Fishburne in deze TED-talk, “Is een super krachtige tool om de angst uit je organisatie te halen. En een omgeving te creëren waarin mensen zich thuis voelen. Waarin ze zich uit durven te spreken. En waarin ze hun ware zelf kunnen zijn.”

Volgens onderzoek worden we vanaf ons 23e levensjaar steeds serieuzer. We raken ons gevoel voor humor kwijt. En heel eerlijk: lollig doen wordt ook niet echt aangemoedigd. We hebben een serieuze baan nodig om een serieuze hypotheek af te kunnen sluiten voor die serieuze woning waarin we graag met onze serieuze relatie willen gaan samenwonen.

En toch hebben we humor hard nodig om die serieuze baan vol te kunnen houden. Als we om onszelf kunnen lachen, levert dit volgens Fishburne 3 dingen op:

  1. Het werkt ontwapenend. Humor stelt je namelijk in staat om over dingen te praten die voor jou gevoelig liggen. Door er een grap van te maken, maken we deze dingen bespreekbaar.
  2. Het maakt ons kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Mensen zijn gewoontedieren. Verandering vinden we maar spannend. Met humor maken we die angst voor verandering bespreekbaar. We stellen ons kwetsbaar op. En tegelijkertijd zorgt de humor er ook voor dat we beter met de situatie om kunnen gaan. Het maakt ons dus ook (veer)krachtiger.
  3. En tenslotte kan humor ervoor zorgen voor saamhorigheid. Juist door dingen bespreekbaar te maken en je kwetsbaar op te stellen, maken we namelijk veel sneller connectie met anderen.

Dus: lach eens wat vaker om jezelf. Neem het allemaal niet te serieus. Gebruik humor om je angsten als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Jij en de mensen om je heen worden er beter van.