Passie. Misschien een woord waarbij je moet denken aan een paar rood-gestifte vrouwenlippen. Licht geopend op standje sensueel. Eventueel aangevuld met een beet op de naar binnen gekrulde onderlip. Of met een naar buiten gestoken tongpunt.
Zeg maar: de advertentie voor een “stoute” beurs, afgelegen “privé” club of een app voor mensen die wat meer “spanning” zoeken.
Wil ik het allemaal niet over hebben. Met passie bedoel ik: jouw passie.
En die passie van jou laat zich lastig definiëren. Als ik je naar je passie vraag, dan heb je daar misschien helemaal geen antwoord op. Zelf vind ik het in ieder geval best een lastige vraag.
Toch weten we wel wat passie is. We kunnen het zien en horen. Bijvoorbeeld als iemand vol passie haar verhaal doet. Zo’n passievol verhaal is onweerstaanbaar. Misschien zijn we het niet 100% eens met het standpunt van de spreker. Maar doordat ze haar verhaal vol overgave brengt, kunnen we er wel in meegaan.
Passie is het vonkje wat een verhaal laat ontbranden en toehoorders in vuur en vlam zet.
Als jij een verhaal met passie brengt, zal je doelgroep je veel sneller geloven en komt ze veel sneller in beweging. Staat er een verandering op je agenda? Dan is het dus best handig om te weten wat je passie is. Zodat jij je verhaal kunt laten ontbranden, mensen in beweging kunt brengen en de verandering die je voor ogen hebt, sneller kunt realiseren.
Maar passie blijft lastig te definiëren…
Als je iets met passie doet, kost het je geen energie. Het geeft je energie. Je kunt jezelf er helemaal in verliezen. De tijd lijkt stil te staan, maar vliegt voorbij.
En tegelijkertijd betekent passie soms ook lijden. Dat iets je passie is, betekent niet automatisch dat je er goed in bent. Of dat het gemakkelijk gaat. Maar omdat het je passie is, is het ook de moeite van het lijden waard. Je doet het soms tegen beter weten in.
Wat is jouw passie?
Uitgelichte afbeelding: Jochem Koole, licentie: CC BY