Steers and queers – #SXSW2017 dag 0

Het kost je ongeveer 1 minuut om dit artikel te lezen

Op de luchthaven van Atlanta, Georgia, houden ze wel van een grapje. Daar kom ik achter als ik aan het einde van de middag (midden in de nacht Nederlandse tijd) de Verenigde Staten in wil.

“Are you travelling by yourself?” De grote Afro-Amerikaanse immigratiebeambte kijkt me vragend aan terwijl hij onderuit gezakt aan zijn grijze baard plukt.

– “Yes, sir,” antwoord ik braaf.

“Where you heading?”

– “Austin, Texas, sir.”

“Austin, Texas? There’s nothing but steers and queers in Austin. Which one are you?”

– “I guess, I’m neither… Sir.”

“Well, I’m a steer, baby,” zegt hij lachend terwijl hij mijn hagelnieuwe paspoort met een donkerblauwe ADMITTED-stempel van haar maagdelijkheid berooft.

“Welcome to the United States!”

SXSW 2017

Een aantal security checks later, wacht ik bij gate D47 op mijn verbindende vlucht naar Austin. Snel nog even een paar WhatsAppjes naar het thuisfront en dan door naar Texas. “I wanna see boarding passes and smiles, people,” roept de Delta-medewerkster door haar microfoon, “It’s important to show me those boarding passes. And smiles.”

Drie uur later ben ik in Austin, waar Albert al op me staat te wachten. Sinds een jaar woont hij in de Texaanse hoofdstad en hij is zo goed om me twee weken lang op zijn bank te tolereren, terwijl ik South by Southwest (SXSW) bezoek.

Om kwart over vijf ’s ochtends maakt de jet lag me wakker en begint dag 0 van SXSW. Vandaag is een relaxte dag. Ik hoef alleen mijn interactive badge op te halen en verder niets. Na een ontbijtje met uitzicht op de Colorado river en een stevige kop koffie, vertrekken we richting het centrum. Twintig minuten – en voor de zekerheid nog maar even een tweede kop koffie to go – later sta ik in de hal van het Austin Convention Center. Het is rustig, dus binnen een paar minuten heb ik mijn badge en sta ik weer buiten.

SXSW 2017

Ik probeer me nog naar binnen de kletsen bij het verhaal van Brené Brown tijdens SXSWedu, maar daar ben ik alleen welkom als ik voor $ 545,- een extra badge koop. “I’ll stick to my interactive badge,” laat ik de dame van de helpdesk weten en loop weer naar buiten om Austin te gaan verkennen.

Morgen dag 1 van #SXSW2017. Ik ben benieuwd!

Uitgelichte afbeelding: Jochem Koole, licentie: CC BY