Het kost je ongeveer 1 minuut om dit artikel te lezen

Mensen bang maken, lijkt best een goede marketingtruc. We vinden het namelijk veel belangrijker om te voorkomen dat we iets verliezen, dan dat we proberen om iets te winnen1. Bovendien blijkt uit onderzoek2 dat zo’n 75% van de mensen vervalt in vechten of vluchten op het moment dat ze met angst wordt geconfronteerd. Dat is natuurlijk big business.

Vooral voor partijen die zeggen ons te beschermen tegen verlies. Die ons wapens beloven om mee te vechten. Of een toevluchtsoord om te schuilen. Dat kunnen medicijnen zijn om nare ziektes mee te voorkomen. Maar ook zakken geld om groei te faciliteren en zo een dreigende overname door een concurrent af te wenden. Of juridisch dichtgetimmerde contracten om aansprakelijkheidsclaims voor te zijn.

Je zou zeggen: angst verkoopt. Maar… Angst is ook een slechte raadgever. En het verlamt. Voordat bange mensen – gedreven door paniek – overgaan tot vechten of vluchten, bevriezen ze namelijk. Wat begint met een verminderd redeneringsvermogen en langzaam denken, kan omslaan in totale verwarring en een verlammende angst2.

Daarom is het volgens mij ontzettend belangrijk om – zoals de bekende Nederlandse filosoof en dichter A. Hazes in de jaren ’80 al zong – mensen hoop te bieden. Bovendien is er op dit moment al zoveel angst en onzekerheid in de wereld, dat meer angst volgens mij alleen maar averechts werkt. Alsof ons druk maken over klimaatverandering, oorlog en een financiële crisis nog niet genoeg is…

Hou dus op met die bangmakerij. Schets je doelgroep in plaats daarvan een zo goed mogelijke toekomst. Wees eerlijk in de uitdagingen die zij onderweg gaat tegenkomen. En laat zien hoe jij kunt helpen met het overwinnen daarvan. Zo biedt je perspectief. En breng je mensen in beweging.

Uitgelichte afbeelding: Jochem Koole, licentie: CC BY


  1. Loss aversion – Daniel Kahneman
  2. Why People ‘Freeze’ in an Emergency: Temporal and Cognitive Constraints on Survival Responses – John Leach (2004)