Het kost je ongeveer 2 minuten om dit artikel te lezen

Dankzij Bram Boertjes van Yacht zat ik dinsdagavond bij eFocus om mee te denken over de inhoud van #TSC14 – oftewel The Social Conference; dè conferentie over de impact en toekomst van sociale media binnen de zakelijke wereld, die op donderdag 13 februari 2014 (het duurt nog even…) wordt gehouden in Amsterdam.

Tijdens onze brainstorm draaide het vooral om de mogelijkheden van sociale media voor marketing-, PR- en communicatiedoeleinden. We kwamen er al snel echter, dat het nut en de functie van sociale media voor B2C  en B2B bedrijven nogal verschilt. De inzet van sociale media voor marketing- en communicatiedoeleinden binnen een B2B organisatie is heel waardevol en eigenlijk ook heel logisch is. Binnen dit soort bedrijven zijn relaties namelijk essentieel voor het doen van zaken.

Ik snap, dat het ook voor Coca Cola (om maar een merk te noemen) heel belangrijk is, dat hun klanten tevreden zijn. Daar gaat het er echter met name om dat alle klanten (meer een groep dan een verzameling individuen) lekker Coca Cola blijven drinken. Binnen een B2B organisatie doen mensen in de eerste plaats zaken met David, Hans of Sandra. Ze lossen samen met hen een probleem op en als ze een vraag hebben, stellen ze die gewoon rechtstreeks aan David, Hans of Sandra. Als je zo’n soort relatie met jouw klanten hebt, zijn sociale media ideale middelen om veel 1 op 1 relaties met die klanten te onderhouden. Voor Coca Cola is dat heel anders…

Een flesje cola, kipburger, biertje of pak wasmiddel wordt namelijk gewoon verkocht door Coca Cola, KFC, Heineken of Albert Heijn en niet door dat leuke, licht getinte meisje uit de reclame of die olijke supermarktchef. Je kan je afvragen, of het voor dit soort merken zinnig is om hele online communities op te tuigen op populaire sociale netwerken om vervolgens dagelijks interessante, liefst grappige content te creëren en te delen met een heel klein clubje van hun totale, wereldwijde klantenbestand. 50.000 Likes op Facebook lijkt heel veel, maar als je nog 20 miljoen andere klanten hebt, kan jij je afvragen of zo’n pagina vol dure content echt substantieel bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelstellingen.

Is het dan helemaal niet zinnig voor grote merken om werk te maken van sociale media voor marketing- en communicatiedoeleinden? Dat denk ik wel, maar misschien beter op lokaal niveau. Het inzetten van sociale media heeft wat mij betreft voornamelijk te maken met het onderhouden van 1 op 1 relaties (de klant echt centraal stellen en met hem / haar in gesprek gaan) en het toevoegen van waarde. Op lokaal niveau is dat nog wel te doen. Ik zou het niet vervelend vinden als Heineken weet dat ik veel door de Amsterdamse grachten vaar en mij via een Tweet wijst op een verkooppunt van koude biertjes langs de waterkant of als de Albert Heijn waar ik op zaterdag mijn boodschappen doe mij via Facebook vertelt dat ze deze zaterdag gesloten zijn, maar dat ik wel terecht kan bij een filiaal 300 meter verderop.

Dit betekent echter ook dat kleine ondernemers op lokaal niveau de strijd aan kunnen gaan met grote merken. In de hospitality en de retail branche zie je dit gebeuren. De Rotterdamse koffietent Cappucino besloot gratis rookworsten bij de koffie te doen, toen het Hema-filiaal 50 meter verderop ’s middags koffie en iets lekkers aan de man begon te brengen voor € 1,-. Het resultaat: een flinke dosis positieve aandacht in lokale en landelijke media, zowel online als off line. Petra de Boevere is een ander bekend voorbeeld. Zij concurreert op landelijk niveau met slijterijen en wijnhandelaren door grote bekendheid te verwerven voor haar zeeuwierjenever en andere producten. Ook in de B2B dienstverlening zie je dingen gebeuren. Het relatief kleine advocatenkantoor Dirkzwager uit Arnhem weet zich groots in de kijker te spelen door hun kennis online (en trouwens ook off line) te delen.

Interessante ontwikkelingen en mooie kansen, wat mij betreft. Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt!

Uitgelichte afbeelding: Jochem Koole, licentie: CC BY